Witbuikegels zijn prooidieren. Dat wil zeggen, dat zij vreemde geluiden, bewegingen, geuren en dus ook mensen al gauw aanzien als gevaar. Om daar goed mee om te gaan, kun je als eigenaar al veel doen om defensief gedrag te voorkomen of in ieder geval te minimaliseren. In het hoofdstuk “Gedrag” kun je meer lezen over defensief gedrag. Er zijn meerdere manieren om hier mee om te gaan bij het oppakken van een Witbuikegel.

 

Oppakken vanuit het verblijf

Bij het verblijf hou je er het liefst al rekening mee dat je het verblijf aan de voorkant kunt openmaken. In dit geval heb je een groot voordeel bij het oppakken, want hier kun je goed inspelen op het defensieve karakter van een egel. Na het openmaken van het verblijf maak je een beetje geluid in de bodembedekking, zodat de egel weet dat er iets staat te gebeuren. Als je dit blijft doen, zul je vanzelf merken dat de egel al zelf naar buiten komt. Als je egel dit nog niet doet, kun je voorzichtig het huisje optillen of de bovenkant van de slaapzak optillen. Zeker in het begin, zal de egel wel wat huffen en eventueel oprollen. Als de egel meer gewend is, zal hij/zij waarschijnlijk nieuwsgierig naar boven kijken. Schuif je losse hand onder de buik van de egel en pak de egel vast om de buik en borst heen als je de egel optilt.

Als je een verblijf hebt dat vanaf boven opent, doe je het zelfde, maar zal de egel minder makkelijk wennen aan het oppakken, omdat een groot “dier” vanaf boven erg gevaarlijk kan overkomen.

Oppakken vanaf de grond

Oppakken vanaf de grond is niet echt ideaal bij een Witbuikegel. Omdat je zelf erg groot bent in vergelijking met de egel, kom je al gauw erg bedreigend over, zeker in het begin als de egel nog niet gewend is. Om de egel makkelijker te laten wennen aan het oppakken ga je liefst voor de egel staan of zitten, zodat de egel jou ziet aankomen. Leg je beide handen naast de egel en schuif ze onder de buik en borst van de egel. Bijna als een kommetje. Til dan de egel op. Om de egel vast te houden, kun je de egel vervolgens met één hand om de borst en buik heen pakken.

Oppakken als bal

Als de egel zich oprolt, pak dan liefst géén handschoenen of handdoeken. Witbuikegels wennen aan jouw geur en gebruik van hulpmiddelen kan er voor zorgen dat dit heel lang gaat duren of helemaal niet gebeurd. Je zult er dus aan moeten wennen, net als de egel aan jou moet wennen. Pak de egel als een kommetje op, maar met de buik naar beneden. Op de rug is namelijk erg gevoelig voor ze als ze al bang zijn. Met de buik naar benden, kan de egel langzaam uit het balletje komen en zal de egel makkelijker aan jou wennen.

Fixeren

Soms is het nodig om de egel te fixeren, zodat je bijvoorbeeld nagels kunt knippen of de buik en geslachtsorganen kunt controleren. Fixeren is het vasthouden van een dier, zodat het dier niet goed kan bewegen om te ontsnappen. Dit is dus géén normale manier van hanteren! Je kunt dit eventueel samen met je dierenarts oefenen.

Een Witbuikegel fixeren, doe je als volgt. Zet de egel op een glad oppervlak. Pak met één hand de egel vanaf boven, net onder de stekelrand waar de buikvacht begint. Doe dit ten hoogte van de schouders/nek. Pak de egel op, terwijl je in het vel knijpt. Als je dit goed doet, kan de egel zich niet meer oprollen, omdat het de controle over de spieren op de rug verliest. Draai de egel op de rug, zodat het lichaam op jouw hand rust. Zo voorkom je verwondingen. Met je vrije hand kun je dan de nagels knippen of de geslachtsorganen controleren. Je gebruikt deze methode ook om crème aan te brengen op verwondingen aan de buik.

Bij medicatie of dwangvoeding

Bij dwangvoeren of het geven van medicatie, is een andere manier van fixeren makkelijker. Hierbij gebruik je wel een handdoek, om te voorkomen dat de egel zichzelf of jou verwondt. Dit werkt als volgt. Leg een handdoek of theedoek op een glad oppervlak. Zet de egel op de handdoek. Pak met één hand, de egel vast om de borst en buik heen vanaf onder het doek. Met je andere hand vouw je het doek volledig om de egel. Zorg hierbij dat de voorpoten ofwel omhoog staan ofwel omlaag hangen, zodat er geen druk op de poten komt te staan waardoor ze kunnen breken. Zet de egel verticaal met zijn/haar rug tegen jou aan, tegen je borst/buik en houdt de egel met één hand goed vast zodat de egel niet kan ontsnappen. Met de andere hand kun je met een spuitje de dwangvoeding of medicatie toedienen.