Verblijf verschonen

Het verblijf moet met enige regelmaat schoongemaakt worden om bacteriegroei, schimmels en parasitaire besmettingen te voorkomen. Als een verblijf te lang niet wordt verschoont, wordt het vochtig. Daardoor krijgen bacteriën en schimmels meer kans om te groeien en trekt het verblijf vliegen aan. Vliegen kunnen wormeneitjes meedragen en overdragen aan de egel, waardoor de egel ziek kan worden. Om dit te voorkomen, zal het verblijf regelmatig schoongemaakt moeten worden. In de regel is dit eens per week, maar dit is afhankelijk van de bodembedekking, de grootte van het verblijf en de mate van vervuiling door de egel. Hoe dus nauwlettend in de gaten hoe vuil het verblijf wordt en verschoon wanneer nodig.

Om het verblijf goed schoon te maken, hebben we een kleine stappenplan gemaakt.

 • Haal eerst alle huisjes, decoratie, speelgoed en het loopwiel uit het verblijf.
 • Daarna verwijder je de bodembedekking en gooit deze weg (of was het op 40 graden Celsius wanneer je fleece gebruikt).
 • Verwijder met een schrapertje alle aangekoekte resten van de boden en de zijkanten van het verblijf.
 • Maak een sopje aan van heet water en een goede reiniger.
 • Laat het sopje ongeveer 5 minuten goed inwerken zodat alle vuilresten goed los worden geweekt.
 • Spuit het verblijf af met een hogedrukspuit of maak het schoon met een ruwe spons.
 • Spoel eventueel het verblijf nog goed na.
 • Laat het verblijf goed drogen, voordat je de nieuwe bodembedekking er in doet.
 • Maak alle accessoires goed schoon met heet water en kook ze eventueel uit waar mogelijk. Doe dit in ieder geval met de voer– en waterbakken.
 • Als alles schoon en droog is, kun je het verblijf opnieuw inrichten.

Verblijf ontsmetten

Soms kan het goed zijn om het verblijf niet alleen schoon te maken, maar ook te ontsmetten. Dit moet ook met enige regelmaat gebeuren en is soms extra nodig als de egel last heeft van een besmettelijke ziekte (bacterie, virus of parasieten). Ontsmetten zorgt er voor dat álle bacteriën, virussen en parasieten dood gaan en de egel niet besmet raakt of nog zieken wordt (als er al een besmetting heeft plaatsgevonden). In de regel ontsmet je een verblijf eens per maand op hetzelfde moment als de geplande wekelijkse verschoning. Hiervoor gebruik je naast een goede reiniger, ook een ontsmettingsmiddel.

Om het verblijf goed te reinigen en te ontsmetten, hebben we een uitgebreider stappenplan gemaakt.

 • Haal eerst alle huisjes, decoratie, speelgoed en het loopwiel uit het verblijf.
 • Daarna verwijder je de bodembedekking en gooit deze weg (of was het op 40 graden Celsius wanneer je fleece gebruikt).
 • Verwijder met een schrapertje alle aangekoekte resten van de boden en de zijkanten van het verblijf.
 • Maak een sopje aan van heet water en een goede reiniger.
 • Laat het sopje ongeveer 5 minuten goed inwerken zodat alle vuilresten goed los worden geweekt.
 • Spuit het verblijf af met een hogedrukspuit of maak het schoon met een ruwe spons.
 • Spoel eventueel het verblijf nog goed na.
 • Haal al het overtollige water weg, zodat er geen plassen meer in het verblijf liggen. Dit verdund namelijk de concentratie van het ontsmettingsmiddel, waardoor het minder goed of zelfs helemaal niet meer werkt.
 • Breng het ontsmettingsmiddel aan en laat intrekken volgens de verpakking.
 • Spoel het verblijf goed na om alle ontsmettingsmiddel te verwijderen.
 • Laat het verblijf goed drogen, voordat je de nieuwe bodembedekking er in doet.
 • Maak alle accessoires goed schoon met heet water en kook ze eventueel uit waar mogelijk. Doe dit in ieder geval met de voer– en waterbakken.
 • Gebruik het ontsmettingsmiddel ook op de accessoires, om ook deze volledig te ontsmetten.
 • Spoel de accessoires vervolgens goed af. Dit geldt zeker voor de voer– en waterbakken, om te voorkomen dat de egel het ontsmettingsmiddel nadien binnenkrijgt.
 • Droog de accessoires vervolgens goed af en laat alles goed nadrogen.
 • Als alles schoon en droog is, kun je het verblijf opnieuw inrichten.

Egel in bad

Witbuikegels zijn geen hygiënische dieren. Dat wil zeggen dat ze zichzelf niet schoonhouden, hun ontlasting en urine vaak laten lopen waar ze op dat moment staan, en omdat ze veel speekselen houden ze ook hun stekels niet schoon. Om te voorkomen dat dit zorgt voor gezondheidsproblemen, moet een Witbuikegel dus regelmatig in bad. Maar dat wil niet zeggen, dat dit wekelijks moet gebeuren. Sterker nog, omdat Witbuikegels van nature uit de halfwoestijnen van de Sahara komen -de Sahel genaamd-, is hun huid niet gebouwd op veel aanraking met vocht. Daarom mag je een egel nooit vaker dan eens per maand in bad doen, tenzij je alleen van plan bent de pootjes schoon te maken. Deze zijn namelijk een stuk minder gevoelig voor schimmelvorming door aanraking met water, doordat ze beschermd worden door de haartjes op de poten. Tussen de stekels, groeit namelijk geen haar. De rug wordt dan ook niet beschermd tegen vocht en dat biedt de kans aan schimmels om te groeien, maar ook om de huid flink uit te drogen, waardoor schilfertjes ontstaan. Schurftmijt leeft van huidschilfers en zo vormt de Witbuikegel dus een paradijs voor besmettingen. Daarom zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden, wanneer je een Witbuikegel in bad wilt doen.

Om alleen de pootjes schoon te maken, kun je de egel in een badje met lauwwarm water zetten. Zorgt er voor dat het water slechts een paar centimeter hoog is, maar nooit hoger dan de bekhoogte van de egel. Anders heb je kans dat de egel zijn hoofd teveel omhoog moet houden, uiteindelijk vermoeid raakt, zijn kop laat hangen en zo water binnenkrijgt. Meestal heb je geen zeep nodig om de pootjes schoon te maken. Laat de egel een paar minuten door het water heen lopen. Als het vuil hardnekkig is, kun je eventueel met een kindertandenborstel voorzichtig over het pootje heen gaan om het vuil er af te borstelen. Droog de egel hierna goed af voordat je hem of haar terug in het verblijf zet. Houdt hierbij rekening met het feit dat Witbuikegels gevoelig zijn voor temperatuurswisselingen. Als de egel niet goed droogt is, kan hij/zij het flink koud krijgen en een poging tot winterslaap activeren en in shock geraken.

Om het hele lichaam schoon te maken, maak je eveneens een badje met lauwwarm water. Ook hier zorgt je er voor dat het water tot maximaal buikhoogte komt, zodat de egel niet kan verdrinken. Witbuikegels zijn niet gemaakt om te zwemmen, maak dan ook geen badje met meer water. Helaas gaan er veel internetfilmpjes rond van Witbuikegels in grote plassen water of zwembaden. De egels in deze filmpjes vinden het echter niet leuk, maar drijven als een bolletje in het water om te voorkomen dat ze verdrinken. Dit is een overlevingsmechanisme dat moet worden voorkomen om traumatische ervaringen bij de egel te vermijden. Gebruik dus ten allen tijde het water tot op buikhoogte. Ook hier heb je niet per se zeep nodig om de egel schoon te maken. Gebruik een kindertandenborstel om over te stekels te strijken in de groeirichting (van kop naar kont) en deze schoon te maken. Eventueel kun je de huid zachtjes scrubben door tussen de stekels te wrijven, maar zet hierbij geen druk. De huid van een Witbuikegel is erg gevoelig! Veel egels laten dit echter niet toe en het is niet nodig om dit te forceren. Gebruik daarna de tandenborstel op de pootjes wanneer nodig. Doe dit niet andersom, meestal zorgt dat voor een verspreiding van bacteriën die in de mest van de egel zitten en vervolgens op de huid terecht komen en voor infecties kunnen zorgen. Laat hierna het bad met het vieze water leeglopen en herhaal eventueel nog een keer dit proces. Als de egel schoon is gescrubt, is het tijd om de egel na te spoelen. Doe dit nooit direct onder de kraan, de meeste egels vinden dit niet prettig. Maak een nieuw badje met schoon, lauwwarm water, altijd zonder zeep. Gebruik een beker of je handen om steeds kleine beetjes water over de rug van de egel te gieten. Gebruik eventueel een wattenstaafje in water gedipt om het kopje en de oren schoon te maken. Als de egel voldoende is afgespoeld, gebruik je een microvezeldoek om de egel af te drogen. Deze doeken nemen grote hoeveelheden water op, waardoor de egel snel afdroogt. Je kunt de doek tussendoor even uitknijpen en de egel verder afdrogen. Zet de egel niet terug in het verblijf voordat hij/zij volledig droog is, om te voorkomen dat de egel het koud krijgt en een poging tot winterslaap activeert en in shock raakt.

Nagels knippen

Als je de egel op een natuurlijke bodembedekking houdt, heb je grote kans dat de nagels op een natuurlijke manier afslijten en je niet of nauwelijks hoeft te knippen. Maar als je dat niet gebruikt, zul je toch regelmatig de nagels moeten controleren en moeten knippen. Dit kun je zelf doen of door een dierenarts laten doen. Vraag de dierenarts hierbij wel of hij/zij dit kan doen zonder roesje of narcose. Witbuikegels kunnen erg gevoelig zijn voor roesjes en narcose, dus als je een dierenarts de nagels laat knippen, is het belangrijk dat hij of zij dit kan zonder gebruik te maken van deze opties.

Je kunt ook vrij makkelijk zelf de nagels knippen, zeker als de egel rustig is en niet teveel oprolt. Er zijn verschillende manieren om de egel te hanteren zodat je de nagels kunt knippen:

 • In bad: Wanneer je de egel in bad laat lopen, kun je vaak al wel zien of de nagels geknipt moeten worden. Je kunt dan vaak ook makkelijk de pootjes optillen en de nagels knippen met een nagelschaartje. Als je dit blijft doen, is de kans groot dat de egel er gemakkelijk aan went en het nagels knippen op de lange termijn steeds makkelijker wordt.
 • Op een glad oppervlak: Laat de egel op een glad, plat oppervlak lopen. Bijvoorbeeld een kastje of een glasplaat. Pak voorzichtig één voor één de pootjes op, en houdt ze pootjes naar achteren. Controleer de nageltjes en knip ze eventueel bij. Ook hier geldt dat de egel er geleidelijk aan went en het steeds makkelijker zal gaan om de nagels te knippen.
 • Fixeren: Als de bovenste twee methodes niet werken bij jouw egel, dan zul je de egel moeten fixeren. Hierbij pak je de egel vanaf boven, net onder de stekelrand ten hoogte van de nek. Knijp niet te hard, maar genoeg om de egel niet te laten oprollen. Draai de egel met de buik naar boven, waarbij het gehele lichaam op je ene hand rust, waarmee je de nek vasthoudt. Met de andere hand, kun je makkelijk en snel de nagels van alle vier de pootjes knippen. Je kunt ook een tweede persoon vragen de egel op deze manier vast te houden, zodat jij beide handen hebt om de pootjes vast te houden en de nagels te knippen als het nodig is.

De nagels knip je altijd voorbij het leven. Dat wil zeggen dat je per nagel kijkt waar het roze stukje stopt en daar net voorbij in het witte deel van de nagel knipt. Het roze deel van de nagel is namelijk doorbloed en wanneer daarin geknipt wordt, bloedt het meestal ook wel een tijdje door zonder behandeling. Het kan ook vrij makkelijk gaan infecteren. Mocht je tóch per ongeluk in het leven hebben geknipt, zet dan je duim recht op het uiteinde van de nagel en zet genoeg druk zodat het bloed niet langs de duim stroomt. Houdt deze druk er voor in ieder geval één minuut op en laat dan voorzichtig los. Desinfecteer daarna de nagel, zodat je een infectie kunt voorkomen. Mocht het bloeden niet stoppen na enkele minuten, raadpleeg dan de dierenarts. Deze kan de nagel behandelen door gebruik van een speciaal poeder of de nagel dichtbranden. In beide gevallen geneest de nagel daarna zonder problemen. Voel je dus vooral niet al te schuldig wanneer dit een keer gebeurd.

Dagelijkse controle

Een Witbuikegel elke dag controleren is verstandig. Er kan best veel gebeuren en een infectie kan erg snel verergeren. Hoe langer er gewacht wordt met het behandelen van een probleem, des te moeilijker het probleem wordt om te behandelen en in sommige gevallen kan het dan zelf ongeneselijk worden verklaard. Om dit te voorkomen is regelmatige controle dus echt belangrijk. Gelukkig hebben we een aantal dingen waar je makkelijk en snel op kan letten zonder de egel al te veel stress te geven.

Ogen, neus en oren
Als je jouw Witbuikegel dagelijks even oppakt, kun je al vrij makkelijk zien of er iets mis is met de oren, neus en ogen. De ogen horen de normale oogkleur te behouden, tenzij door ons is verteld dat de oogkleur kan veranderen, dit is namelijk vrij sommige kleuren wel het geval. De ogen mogen geen wondjes hebben en ook een “derde ooglid” of vetoogje moet ontbreken. Dit kan namelijk wijzen op overgewicht of diabetes. Soms is het ook erfelijk, in dat geval zullen we daar altijd vooraf op wijzen in de gezondheidsverklaring. De oren mogen geen gele vingers hebben, die wijzen op schimmel. Een opbouw van huid op de oren komt echter wel vaker voor, deze kun je vrij makkelijk weghalen tijdens een badje met lauwwarm water en een wattenstaafje. De oren mogen ook geen schilfers hebben of witte viezigheid in de oorschacht. Dit kan wijzen op mijten. De neus moet schoon zijn en niet nat, maar lichtvochtig. Een ratelneusje of een loopneus kan wijzen op een luchtweginfectie of worminfectie.

Bek
De bek is lastiger te zien, maar ook als eigenaar kun je een goede inschatting maken zonder betrokkenheid van een dierenarts. Je kunt hierbij vooral kijken naar de buitenkant van de bek, of die schoon is, er geen wondjes zitten en er geen bulten zichtbaar zijn. Helaas is mondkanker een voorkomend probleem bij Witbuikegels, vooral op latere leeftijd. Ook tandproblemen komen veel voor, daarom kun je best ook goed letten op de hoeveelheid voeding die een egel binnenkrijgt. Als hij/zij ineens minder begint te eten, kan dit een symptoom zijn van gebitsproblemen. Bij een ontsteking merk je dit vaak ook en in vergevorderd stadium kan een egel dan ook last krijgen van abcessen of cysten. Soms merk je dan dat er bulten ontstaan rondom de bek en/of dat er pus uit de bek loopt. Ga in dit soort situaties altijd gelijk naar een dierenarts!