Natuurlijke dieet van een Witbuikegel

Witbuikegels komen van nature voor in de half-woestijnen in Centraal Afrika, genaamd de Sahel. Dit gebied loopt vanaf Somalië tot aan Senegal en de natuurlijke leefomgeving van een Witbuikegel loopt zelfs nog iets naar beneden richting Zambia. Omdat de half-woestijnen niet erg veel eetbare planten heeft, voedt een Witbuikegel zich vooral met insecten en soms met kleine prooidieren zoals vogels, knaagdieren en reptielen. Als ze een eetbare vrucht tegenkomen, zullen ze die zeker niet laten liggen, maar het voornaamste dieet is dus van dierlijke oorsprong.

Basisdieet in gevangenschap

Om in gevangenschap zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke dieet te komen, geven we Witbuikegels als basis een goede kwaliteit katten– of hondenbrok met veel vlees. Honden en vooral katten, zijn echte carnivoren en eten dus uitsluitend vlees. Witbuikegels zijn dat niet helemaal, daarom zeggen we nadrukkelijk dat dit de basis is. Dat betekend dat je naast een goede brok, veel zult moeten variëren aan extra voeding om de Witbuikegel zoveel mogelijk in hun dieet te kunnen voorzien. Dit bestaat vooral uit insecten, uit een klein beetje vlees en uit héél af en toe een beetje groente en/of fruit.

Een goede basisbrok kun je aan een aantal dingen herkennen. Als je kijkt naar de ingrediënten op de verpakking, kijk je vooral naar de eerste drie ingrediënten. In Nederland is het namelijk verplicht om de eerste 7 ingrediënten naar hoeveelheid en naar waarheid op de verpakking te vermelden. Als je naar de eerste drie ingrediënten kijkt, moet daar in ieder geval één ingrediënt staan van dierlijke oorsprong en staat er liefst geen plantaardige vuller bij zoals maismeel, rijstmeel, mais, gerst, tarwe of tarwemeel. Dit is bij veel voedingen erg lastig en er is helaas geen geschikt egelvoer op de markt voor Witbuikegels. Soms zul je hier dus van moeten afwijken.

Daarnaast kun je nog letten op de volgende analyse en daar zo zicht bij mogelijk te komen. Soms kan het daarom helpen om een mix van meerdere merken te gebruiken om dit te bereiken. Twee eetlepels brokken per dag is voldoende voor een Witbuikegel.

ruw eiwit30%
ruw vet9% – 15%
ruwe vezel3%
ruwe afvalstoffen5%
calcium1%
fosfor0,5%

Insecten en vlees

Als insecten zijn een heleboel verschillende soorten geschikt. Eigenlijk álles wat niet vliegt en wat gekweekt in de winkel verkrijgbaar is. Bij voorkeur géén gedroogde insecten, omdat deze vrijwel niks bijdragen aan de voedingsinname van een Witbuikegel. Insecten uit de diepvries kunnen echter wel omdat deze enkel zijn ingevroren. Eenmaal ontdooit zijn deze wel maar beperkt houdbaar. Kijk daarnaast uit met meelwormen. Geef hiervan maximaal 10 per week en zeker niet meer! Een overdaad aan chitin (een stofje in hun exoskelet) kan een ziekte genaamd Metabolic Bone Disease (MBD) verzoorzaken, wat een ongeneeslijke botziekte is dat veroorzaakt wordt door een overdaad aan deze stof. Dit geldt mogelijk ook voor buffalowormen én moriowormen. Echter dit is nog vrij onzeker. Geef deze drie soorten dan ook maar beperkt en varieer zoveel mogelijk met andere insecten.

Enkele andere soorten zijn: kakkerlakken (dubia’s of redrunners), slakken (tot 2 cm), regenwormen (Dendrobena), rozenkeverlarven (Dola’s), huiskrekels, veldkrekels, steppekrekels, sprinkhanen, zijderupsen, hoornwormen, wasmotlarven, phoenix wormen, boterwormen (Tebo’s), bonenkevers, en nog veel meer..

Groente en fruit

Groente en fruit kan dus maar beperkt gevoerd worden, dat is ook omdat ze het enzym missen dat cellulose verteerd. Hoeveel ze groente en fruit wel kunnen verteren, duurt het langer en vergt het meer energie dan dierlijk voer. Daarom wordt geadviseerd maximaal eens per week een klein stukje te geven. Bijvoorbeeld één aardbei of een plakje banaan. Houdt er rekening mee dat voor mensen bedoeld eten (snoep, chocolate, etc.) niet gezond en zelfs giftig kan zijn voor Witbuikegels. Citrusvruchten zoals citroen, ananas, mandarijn, sinaasappel en dergelijke is te zuur voor ze en mogen dan ook niet worden gevoerd. Ook rozijnen en druiven mogen niet, omdat de pitten hiervan giftig zijn. Ook pitloze druiven liever niet.

Vlees & insecten

Pinky muizen
Pinky ratten
Fuzzy muizen
Eendagskuiken
Kwartelkuiken
Dwerghamster
Kleine reptielen
Rundvlees
Kippenvlees
Kalkoenvlees
Kalfsvlees
Lamsvlees
Schapenvlees
Geitenvlees
Paardenvlees
BARF voor honden
Vis
Buffalowormen
Meelwormen
Moriowormen
Kakkerlakken
Sprinkhanen
Krekels
Slakken
Wasmotten
Phoenix wormen
Regenwormen
Rozenkeverlarven
Zijderupsen
Boterwormen
Hoornwormen
Bonenkevers

Groente & fruit

Aardbei
Cranberry
Papaya
Pruim
Watermeloen
Banaan
Zoete appel
Appel
Kers
Mango
Abrikoos
Perzik
Nectarine
Meloen
Blauwe bes
Framboos
Zwarte bes
Kiwi
Pompoen
Wortel
Asperge
Broccoli
Zoete aardappel
Komkommer
Spinazie
Groene bonen
Doperwten
Knolraap
Selderij
Paddestoelen (gekweekt)
Zoete maïs
Paprika
Tomaat
Bloemkool
Aardappelpuree
Ijsbergsla
Koriander
Courgette
Pastinaak

Niet voeren

Avocado
Ananas
Zure appel
Ui
Knoflook
Kool
Druiven & rozijnen
Rabarber
Menselijk voedsel (snoep, chocolade, chips, etc.)
Gedroogd fruit
Noten
Lactoseproducten (zuivelproducten)
Voedsel met gevaarlijke toevoegingen

Barf dieet

Een andere mogelijkheid voor de wat meer ervaren houder, is een dieet volledig gebaseerd op vlees, insecten en supplementen. Dit komt nog een stapje dichter bij het natuurlijke dieet van de Witbuikegel, maar komt erg nauw aan en is zeker niet geschikt voor de beginnende houder. Daarom vernoemen we het wel in het informatiepakket, maar de beste informatie kun je beter opzoeken op de website van de Nederlandstalige Witbuikegel Wiki. Het artikel is beschikbaar via de volgende link:

Waarom géén egelvoer?

Egelvoer dat in Nederland verkrijgbaar is, is gemaakt op basis van de voedingsbehoeften van de Europese egel, die in Nederland in het wild voorkomt. Voor Witbuikegels bevat het teveel plantaardig voedsel, te weinig dierlijk voedsel en vaak ook ingrediënten die giftig zijn voor Witbuikegels (zoals rozijnen). Daarom wordt egelvoer uit de winkel nooit aangeraden om te voeren aan een Witbuikegel.