Ben je op zoek naar een Witbuikegel en heb je er voor gekozen om bij ons een egeltje te willen reserveren? Dan zul je rekening moeten houden met een aantal protocollen, want we bieden niet zomaar een dier aan iemand aan. Dat klinkt heel streng en dat is het ook, maar dat heeft een goede reden. Als vakbekwaam fokker houden we ons aan regels en wetten, maar ook van jou als koper verwachten we dat je aan de plichten houdt die daar bij horen. En daarnaast willen we vooral dat je écht klaar bent voor jouw avontuur met je nieuwe huisdier.

Heel belangrijk..

Inlezen!

Voordat je contact met ons opneemt, is het belangrijk dat je de informatie op de website écht goed doorleest. Wanneer wij een aanmelding ontvangen, krijg je namelijk eerst een enquete met vragen over Witbuikegels om te kunnen zien hoeveel je ingelezen bent. Ook geeft het goed aan hoeveel begeleiding je eventueel nodig hebt vanaf de aanmelding tot aan het ophalen van jouw egeltje, zodat je bij het ophalen álle nodige basiskennis hebt om jouw nieuwe huisdier goed te kunnen verzorgen. Inlezen is altijd belangrijk, omdat je met deze kennis goed voorbereid bent op de gemiddelde 4 tot 6 jaar dat de egel leeft.

Het eerste contact via

De wachtlijst

Als je de enquete hebt ingevuld en je wordt geaccepteerd op de wachtlijst, krijg je altijd te horen op welke plek je staatop de wachtlijst. De wachtlijst is daarnaast ook online zichtbaar, zodat je eventuele verschuivingen kunt blijven volgen. Zo weet je altijd hoe lang je eventueel nog zult moeten wachten voordat je aan de beurt bent om een egeltje te kunnen reserveren. De wachttijd is moeilijk te bepalen, omdat wij nooit vooraf weten hoeveel kleintjes in een nest geboren worden, hoeveel er grootgebracht worden, hoeveel mensen voor jouw uit dat nestje ook daadwerkelijk een kleintje kiezen en hoeveel kleintjes door onszelf worden aangehouden. Wij zullen dan ook géén wachttijd opgeven en altijd de volgorde van de wachtlijst aanhouden.Reserveringsformulier

Let op: Wij verkopen niet aan personen jonger dan 18 jaar zonder toestemming van ouders/voogden.

Kennismaking en

Bezoekafspraken

Mocht je nog twijfelen over onze hedgery of wil je alvast kennismaken met ons en/of de egels, dan kan dat op afspraak altijd geregeld worden. Ook Corona-proof afspraken zijn geen enkel probleem, want gedurende de pandemie hanteren wij strikte regels omtrent bezoekafspraken. Overtreding van één van deze regels breekt een ieder gemaakte afspraak rondom een reservering van een egel. Omdat het een zoönose betreft nemen wij geen enkel risico. De volgende regels zijn hierbij van toepassing:

  • Niet meer dan twee mensen per afspraak.
  • Mondkapje verplicht.
  • Gedurende de afspraak wordt minimaal 1,5 meter afstand aangehouden.
  • Voor en na het hanteren van een egel, vragen we u om uw handen te desinfecteren.
  • Bezoekafspraken kunnen per egel maximaal eens per 2 weken worden gepland.
  • Houdt u ten allen tijde aan de geldende regels van het RIVM.

Wij stellen de gezondheid van onze dieren voorop. Omdat het SarS-CoV-2 virus een zoönose is, nemen wij geen enkel risico met onze dieren. Egels die door leden buiten ons eigen huishouden worden gehanteerd worden extra nauwlettend in de gaten gehouden. Omdat de incubatietijd ca. 14 dagen betreft, blijven die egels 2 weken in quarantaine. Ook wij zullen tijdens deze afspraken onze handen zichtbaar desinfecteren, om enige risico’s te minimaliseren. Mochten regels vanuit het RIVM versoepelen, zal ons beleid worden aangepast.

Een egeltje

Reserveren

Wanneer de jonge egels oud genoeg zijn – vier weken of ouder- zullen wij contact opnemen met de eerste persoon op de wachtlijst, nadat wij zelf een keuze hebben gemaakt. We sturen dan een email of via Facebook een bericht, afhankelijk via welke manier jij liever contact houdt. Hierin vermelden we de namen van beschikbare jongen, sturen we de meest recente foto’s mee en geven we per egel een beschrijving van het karakter. Zo kun je een bewuste keuze maken. Natuurlijk kun je ook altijd het nest volgen via onze Facebook, via onze Facebookgroep of via de website bij de pagina “Nesten”. Op deze manier heb je een nog betere inschatting van hun karakters en uiterlijke eigenschappen.

Je bent echter niet verplicht om uit dat specifieke nest een egel te kiezen! Als hedgery pleiten we er voor om de beste matches te maken tussen nieuwe eigenaren en egels. Als je dus liever een egel hebt met zwarte ogen en een donkere kleur, kunnen we dat meenemen op de wachtlijst. Of als je om redenen liever een specifiek karaktertje zoekt, dan nemen we dat natuurlijk ook mee. Je mag dus gerust een aanbod afslaan zónder jouw positie op de wachtlijst te verliezen.

Voor een reservering vragen wij een aanbetaling van €50, die wordt afgetrokken van het totale aankoopbedrag van de betreffende egel. Deze aanbetaling wordt niet gerestitueerd na annuleren van de reservering, ongeacht de situatie. Denk dus goed na over uw aankoop!

Het egeltje

Ophalen

Als de betreffende egel is gereserveerd door jou, wordt deze niet meer als beschikbaar gezien en is de egel ‘van jouw’. Dit zetten wij tussen haakjes, omdat wij een bedenktijd van twee weken hanteren. In de dierbranche ervaren wij vaak dat mensen na een kleine periode tóch bedenkingen hebben en liever afzien van een door hun gereserveerd dier. Vaak gaan mensen dan tóch door met de aankoop en krijgen vervolgens spijt van hun aangekochte dier en zetten het dier vervolgens te koop om het aankoopbedrag terug te krijgen. Hier doen wij liever niet aan mee en wij willen het probleem dan ook bij de wortel aanpakken door een bedenktijd te bieden. Tijdens deze twee weken, heb jij de tijd om goed na te denken over jouw aankoop en de verantwoordelijkheid die daarmee gemoeid gaat. Mocht je je binnen deze bedenktijd toch bedenken, dan krijg je gewoon de aanbetaling terug. Na de bedenktijd gaan we er vanuit dat jij goed hebt nagedacht over de aankoop van het nieuwe huisdier en vervalt deze terugbetaling als je tóch nog besluit niet door te gaan met de aankoop. Dit geldt óók als wij na de bedenktijd alsnog afzien van de verkoop, bijvoorbeeld omdat wij niet meer van jouw horen. In dit geval sturen wij een email met een uiterste reageerdatum. Als je niet reageert binnen deze tijd, behouden wij het recht om de aankoop te ontbinden zonder teruggave van de aanbetaling.

Als de egel acht weken oud is of minimaal 200 gram weegt, afhankelijk van welke van deze twee factoren het vroegst gebeurd, mag de egel verhuizen. Wij maken ruim van tevoren een afspraak in overleg met jou om je egel op te halen. Dit doen we altijd per egel uit elk nest, zodat we voor iedere nieuwe eigenaar ruim de tijd hebben om eventuele vragen in persoon te kunnen beantwoorden. Mocht je liever het hele nest zien, dan adviseren we om vooraf nog een bezoekafspraak te maken. Jonge egels van bijna acht weken die gereserveerd worden, geldt óók de bedenktijd voor. In dit geval zal de egel dus iets ouder zijn wanneer hij/zij mag verhuizen, zodat je de tijd hebt om over de aankoop na te denken.

Wanneer je jouw gekochte egel komt ophalen, zorg dan altijd voor de juiste spullen om de egel in te vervoeren. Een plastic bak met deksel en voldoende ventilatie is een must. Wij laten géén egels verhuizen in tempex boxen of kartonnen dozen. een degelijke vervoersbak is immers óók nodig voor dierenartsbezoeken en behoort tot één van de standaard aankopen ter voorbereiding op een egel zoals vermeldt op de pagina “voorbereiding”. In de vervoersbak kun je een fleecedeken gebruiken of een andere bodembedekking, in combinatie met een slaapzak of meer fleece om in te schuilen en eventueel te slapen tijdens de verhuisrit. Bij weersomstandigheden onder de 25 graden Celsius in de buitenlucht stellen we een heatpad of warmtepleister als verplichting om de egel tijdens het verhuizen warm te houden. Zijn deze benodigdheden bij de ophaalafspraak niet aanwezig, dan zijn wij ten allen tijde gemachtigd de aankoop volledig te ontbinden met behoud van de gehele aanbetaling ter compensatie van vrijgemaakte tijd en kosten aan de voorbereiding van de gemaakte afspraak.

Tips voor

De eerste dagen

Als hedgery beginnen wij al vanaf dat de egels twee weken oud zijn met socialiseren. Elke egel is anders, maar de meeste egels verhuizen al handtam en gewend aan huiselijke geluiden. We introduceren ze aan onze katten, laten ze meermaals door anderen hanteren, ze lopen op de bank en je mag natuurlijk zelf na het reserveren ook alvast even kennismaken. Zo heb je gelijk al een goede start als jouw egel mag verhuizen.

Vaak zul je echter wel nog wat moeite moeten doen om de egel écht goed te laten wennen. Daar hebben we een stappenplan voor gemaakt, zodat je gelijk kunt beginnen en weet wat je kunt verwachten. En mocht je er niet uitkomen, dan zijn we natuurlijk altijd bereikbaar!