Sinds 2014 is een vakbekwaamheid vereist voor instellingen die commercieel dieren houden, fokken of verhandelen. Instellingen die voor 1 juli 2014 al bestonden, hebben tot 1 juli 2020 de tijd om een vakbekwaamheid te behalen. Is een instelling ná 1 juli 2014 begonnen, dan heeft de instelling tot 1 juli 2016 de tijd om de vakbekwaamheid te behalen. Instellingen die ná 1 juli 2016 zijn begonnen, dienen direct over een vakbekwaamheid te beschikken.

Besluit houders van dieren

Het besluit houders van dieren is een wetgeving die bepaald dat houders van dieren die bedrijfsmatig handelen, moeten beschikken over een certificaat dat bewijst dat ze dit volgens maatstaven doen. Of je bedrijfsmatig bezig bent, controleer je zelf en dien je zelf te bewijzen aan een controleur. Een fokker, opvang, winkel of handelaar valt onder deze wetgeving. Om te bewijzen dat je als bedrijfsmatige instelling voldoet aan het besluit, zijn er speciale cursussen opgericht die je leren over de huisvesting, verzorging, het fokken en het verhandelen van de dieren. Er zit ook een stuk wetgeving bij, om je te leren over verschillende wetgevingen met betrekking tot het fokken en verhandelen van dieren. Als je de cursus goed afhandeld, ontvang je een certificaat en ben je ‘vakbekwaam’. De cursussen zijn verdeeld over verschillende soorten dieren:

  • Hond & kat
  • Vogels
  • Vissen
  • Herpeten
  • Overige zoogdieren

Overige zoogdieren

De cursus ‘Besluit houders van dieren – overige zoogdieren’ is de cursus die nodig is om de vakbekwaamheidscertificaat te behalen die bij Witbuikegels hoort. Er zijn verschillende scholen die de cursus aanbieden met zowel klassikale lessen als online cursussen. De cursus bestaat uit ca. 6 weken lesmateriaal, een kennisexamen en een vaardigheidsexamen. Sommige scholen stellen ook een stageperiode als onderdeel van de cursus. Na het behalen van de cursus zal de bedrijfsmatige instelling moeten worden aangemeld bij het RVO. De vakbekwaamheid stuur je zelf in via het portaal. 

Uitstelling ivm corona

In verband met de Corona pandemie, is de uiterste datum verlegd van 1 juli 2020 t/m 1 juli 2021. Hiervoor geldt echter wel dat men kan aantonen dat men al ingeschreven is voor de cursus om zich als vakbekwaam te kunnen aantonen tot de vakbekwaamheid behaald is. Momenteel is inschrijven met deze regeling verlopen. Mensen die na 1 juli 2020 beginnen met bedrijfsmatig houden van dieren, moeten voordat zij beginnen met hun bedrijvigheid al in het bezit zijn van de vakbekwaamheid.

Onze vakbekwaamheid

Ik ben ingeschreven tijdens de Coronaregeling en mogen ons tot de vakbekwaamheid is behaald, uitgeven als vakbekwaam op vertoon van inschrijving in de cursus. Ik ben ingeschreven bij het CitaVerde College voor de cursus ‘D72 – Overige zoogdieren BHvD’. Op 18 januari 2021 heb ik mijn theorie examen behaald! Op 25 januari 2021 staat mijn praktijk examen gepland, maar deze laat ik ivm de avondklok mogelijk verzetten in overleg.